BIOHAKERI MENJAJU SVET: Vrše eksperimente i menjaju svoj DNK u improvizovanim podrumskim laboratorijama! BIOHAKERI MENJAJU SVET: Vrše eksperimente i menjaju svoj DNK u improvizovanim podrumskim laboratorijama!
Dobrodošli u 21. vek – vreme bioinženjeringa, vek koji je još čudniji i luđi nego što ste mogli da zamislite u najluđim maštanjima. Ono... BIOHAKERI MENJAJU SVET: Vrše eksperimente i menjaju svoj DNK u improvizovanim podrumskim laboratorijama!

Dobrodošli u 21. vek – vreme bioinženjeringa, vek koji je još čudniji i luđi nego što ste mogli da zamislite u najluđim maštanjima. Ono što je pre samo par decenija postojalo samo u filmovima naučne fantastike, danas je realnost i to svakodnevna. Danas mi živimo tu istu naučnu fantastiku.

Možda još uvek nemamo leteće automobile i vazdušne saobraćajnice, ali zato su biohakeri svuda! Uopšte se nemojte začuditi ako otkrijete da je baš vaš komšija biohaker – osoba koja u tajnosti sopstvene podrumske laboratorije menja sopstvenu genetiku, prekraja DNK biljaka, životinja, poboljšava svoje fizičke karakteristike…

Šta je to biohaker i biohaking?

Biohakeri su “novi klinci u kraju” i žele da promene svet. U osnovi to su biolozi koji eksperimentišu u improvizovanim laboratorijama, po podrumima, garažama, stanovima. Rade sami ili u grupama i najčešće se bave sitnim genetskim modifikacijama, kao što je modifikacija pivskog kvasca, pojedinih bakterija, stvaranje biljaka koje svetle u mraku…

Međutim, ima i onih kojima su ovakvi eksperimenti samo dečja igrarija. Njih zanima poboljšanje performansi ljudskog organizma, nalaženje leka za najteže bolesti i u tu svrhu vrše eksperimente na sebi – menjaju sopstvene gene. Jedan od njih upravo je po drugi put editovao sopstvenu DNK, a rezultat je stvarno zapanjujuć.

BIOHAKERI MENJAJU SVET: Vrše eksperimente i menjaju svoj DNK u improvizovanim podrumskim laboratorijama!

Danas svi vezujemo reč haker za kumpjutere i kompjuterske programe. Međutim, nekada davno, pre postojanja kompjutera, hakeri su bili one radoznale osobe koje su, nakon završenog domaćeg zadatka i naučenih lekcija, istraživale i otkrivale nove načine za jednostavnije i brže obavljanje određenih zadataka, ili nalazile načine da učine nešto što se dotle smatralo nemogućim. Takvi ljudi su i izmislili kompjutere, a danas menjaju sopstveni organizam.

Biohaking i biohakeri u osnovi predstavlja isto to, samo na području biologije i bioinženjeringa. Biohakeri su naučnici koji slobodno prate sopstvenu radoznalost. Slobodno ipak, ponekad, znači i oslobođeno od poštovanja strogih službenih i moralnih kodeksa, koji u mnogome umeju da koče naučni napredak.

Biohaking je, za razliku od bioinženjeringa sasvim nova pojava. To je neka vrsta uradi-sam biologije. Eksperimenti se sprovode u improvizovanim uslovima, najčešće na lako dostupnom i jeftinom materijalu i veoma često uključuju manipulaciju DNK, mada ima i drugačijih eksperimenata i inženjerskih poduhvata, kao što možete pogledati u videu koji sledi:

Iako se biohakeri bave i drugim inžinjerskim poduhvatima koji se tiču poboljšavanja performansi našeg organizma – poput egzoskeleta koji čoveku daje izuzetnu snagu i pokretljivost, omiljena tema biohakera je ipak genetska manipulacija.

Genetska manipulacija, ili editovanje DNK je proces u kojem se genetski materijal dodaje, uklanja, ili modifikuje na određenim lokacijama u okviru genoma. Postoji nekoliko pristupa genetskoj manipulaciji, a najnovija metoda naziva se CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats). Ova metoda izazvala je veliko uzbuđenje u naučnim krugovima, pošto se pokazala kao brža, ekonomičnija, tačnija i efikasnija od ostalih metoda genetske manipulacije. CRISPR je, dakle, metoda editovanja gena koji omogućava naučnicima da lakše modifikuju DNK raznih organizama – počevši od onih jednostavnih, poput bakterija, gljiva, kvasaca, do onih kompleksnijih poput biljaka, životinja i ljudskih bića. To je danas toliko lako, da neki tvrde da  se genetskom manipulacijom može baviti skoro svako.

Prva osoba koja je editovala sopstvenu DNK

Dr. Josiah Zayner, naučnik, biohaker i član futurističke grupe naučnika je prva osoba za koju se zna da je izmenila sopstvenu DNK. On je doktorirao na odseku za biohemiju i molekularnu biofiziku na Univerzitetu u Čikagu 2013. godine, napustio prestižnu poziciju u NASA laboratoriji, osnovao sopstvenu firmu i sadašnji cilj mu je da bioinženjering približi širokim masama. U svojim eksperimentima on koristi CRISPR tehnologiju i bavi se prodajom opreme za “kućnu” genetsku manipulaciju.

…nastavak na sledećoj stranici…

Sledeća stranica

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 1 =