Nova vakcina protiv raka uništava tumore u celom telu: Počinju testovi na ljudima Nova vakcina protiv raka uništava tumore u celom telu: Počinju testovi na ljudima
Naučnici samo jednom vakcinom usmeravaju imuni sistem da uništava tumore širom celog tela. Ovakva vakcina za sada je uspešno testirana na miševima i može... Nova vakcina protiv raka uništava tumore u celom telu: Počinju testovi na ljudima

Naučnici samo jednom vakcinom usmeravaju imuni sistem da uništava tumore širom celog tela. Ovakva vakcina za sada je uspešno testirana na miševima i može postati najefikasnija, najjeftinija i najbezbednija metoda u lečenju raka.

Imunoterapijom protiv raka

Već neko vreme naučnici znaju da imuni sistem može da izleči rak. Do sada su uloženi brojni napori kako bi se stvorila jedinstvena vakcina protiv raka, uz pomoć koje bi se stimulacijom i usmeravanjem imunog sistema targetirale kancerozne ćelije i tumori.

T-ćelije su se pokazale kao veoma efikasne u uništavanju tumora. Nevolja se sastojala u tome što tumori umeju uspešno da zavaraju imuni sistem i da se sakriju od T-ćelija.

Dosadašnje imunoterapije su se koncentrisale uglavnom na tretiranje agresivnih i neoperabilnih oblika raka, kako bi se pomoglo najugroženijim pacijentima. Mnogi od ovih tretmana, iako uspešni, još uvek su ili previše komlikovani, preskupi ili imaju suviše negativnih efekata i usko dejstvo.

U osnovi, imunoterapija tumora se sastoji u “treniranju” T-ćelija da detektuju i “ubiju” kancer. Kada naš imuni sistem detektuje ćelije raka, on relativno lako može da ih uništi. Kako bi tumor postao vidljiv našem imunom sistemu naučnici su se dovijali na razne načine, uključujući i zaražavanje tumora specifičnim, onkolitičkim virusima.

Međutim, tumor ima metode da ugasi imuni odgovor organizma. Čak i kada T-ćelije prepoznaju rak i infiltriraju se u njega kako bi ga napale, on nekako uspe da ih od toga odgovori. Kada ljudi dobiju rak imune ćelije ga u početku napadaju, ali kako rak napreduje, on uči da ih deaktivira. Određene metode lečenja raka se zato baziraju na inženjeringu samih T-ćelija kako bi se one reaktivirale.

Krajem prošle godine FDA je odobrila novi tretman za lečenje leukemije pod nazivom Car-T-Cells. Međutim, ovaj metod terapije zahteva vađenje imunih ćelija pacijenta, njihovu genetsku modifikaciju i vraćanje u telo.

Do sad nije bilo dovoljno efikasnog metoda za reaktiviranje imunih ćelija, koji bi delovao na širok spektar tumora, koji bi bio relativno jednostavan i bezbedan po pacijente, ali i finansijski pristupačan. Naročito nije bilo dovoljno efikasne metode za tretiranje čvrstih tumora.

 

Nova vakcina protiv raka je efikasna, jeftina i bezbedna

Istraživački tim sa Univerziteta Stanford pre par dana objavio je u magazinu Science Translational Medicine naučnu studiju u kojoj iznosi rezultate testiranja najnovije vakcine protiv raka. Njihova vakcina je testirana na miševima i pokazala se kao veoma uspešan, bezbedan i jeftin metod lečenja raka, a naročito limfoma. Direktnim ubrizgavanjem dva agensa za aktivaciju imunog sistema u tumore miševa eliminisane su sve kancerozne ćelije iz tela životinja, uključujući čak i najudaljenije metastaze.

Ronald Levy, profesor onkologije na Univerzitetu Stanford veruje da će ovaj pristup delovati na širok spektar kancera. Ukoliko se vakcina pokaže kao uspešna u testovima na ljudima, ovo bi mogao da postane najjeftiniji i najbezbedniji način tretiranja kancera do sad.

Bezbednost ovakve vakcine proizilazi iz toga što se njome vrši lokalna stimulacija imunog sistema. Šanse da ona izazove neželjene efekte su mnogo manje od metoda kojima se vrši stimulacija celokupnog imuniteta širom celog tela.

Druga velika prednost ovakve vakcine protiv raka bila bi njena mala cena, koja je direktna posledica toga što u ovoj metodi lečenja:

a) nema potrebe za targetiranjem svakog tumora ponaosob specifičnim agensima,

b) nema potrebe za aktivacijom celokupnog imunog sistema pacijenta,

c) nema potrebe za prilagođavanjem i inženjeringom samih imunih ćelija pacijenta.

Samo još da se pokaže da deluje i na na ljudima…

Lokalna imunoterapija deluje globalno

Jedna doza vakcine primenjena lokalno navodi imuni sistem da uništi sve tumore istog tipa u telu. Direktno u tumor ubrizgava se veoma mala količina kombinacije dva agensa kojima se stimulišu isključivo one imune ćelije koje se nalaze u samim tumorima.

Prvi agens vrši buđenje T-ćelije da bi se za njen receptor OX40 vezalo antitelo koje joj naređuje da napadne kancer. Jedan od agenasa koji je korišćen u testovima već je odobren za upotrebu na ljudima, dok je drugi korišćen u nekoliko kliničkih studija na ljudima i čeka na odobrenje.

Vakcina aktivira isključivo T-ćelije unutar tumora. Tako se izbegavaju komplikacije koje su česte kod drugih metoda. T-ćelije dobijaju instrukcije da prepoznaju i napadnu isključivo one proteine koji su specifični za ćelije raka. Kada završe sa uništavanjem datog tumora, neke T-ćelije nastavljaju da se kreću po telu, pronalaze ostale tumore iste vrste, napadaju ih i uništavaju na isti način.

Na taj način lokalna primena rezultira globalnim efektima – ubrizgavanje jedinjenja u jedan tumor dovodi do povlačenja svih ostalih tumora u telu. Ovim metodom izlečeno je 87 od 90 miševa obolelih od limfoma. U tri slučaja tumori su se vratili, ali su uspešno uklonjeni ponavljanjem tretmana.

Na tretman su pozitivno reagovali čak i miševi genetski modifikovani da razviju rak mlečnih žlezda. Ubrizgavanje vakcine u samo jedan od tumora reziltiralo je sprečavanjem metastaza i značajnim produžavanjem životnog veka ovih životinja.

Eksperimenti su pokazali da kombinacije ova dva agensa ima potencijal da izleči više vrsti raka – kako onih koji napadaju miševe, tako i nekih karakterističnih za ljude, kao i da spreči razvoj određenih genetskih tipova kancera.

Testovi na ljudima

Nakon uspešnog testiranja na miševima, nova vakcina protiv raka ulazi u fazu kliničkih testova. Biće testirana na 15 pacijenata u ranim fazama limfoma. Ukoliko testovi daju dobre rezultate, ovaj tretman ima potencijal da bude delotvoran u borbi protiv mnogih vrsta raka.

Levy veruje da bi ovim metodom mogao da se izleči svaki tip tumora u koji se T-ćelije infiltriraju. Takođe bi se sprečio i povratak raka, do čega često dolazi zbog nemogućnosti da se identifikuju sve metastaze u telu. Dokle god u tumoru postoje imune ćelije, ova vakcina može da deluje.

Krajnji cilj je univerzalna vakcina koja bi ujedno lečila obolele i štitila zdrave osobe. Ali idemo polako, korak po korak…

NiT

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − ten =