Pronađen virus koji uništava tumor mozga i podstiče imunitet: Testovi na pacijentima su u toku Pronađen virus koji uništava tumor mozga i podstiče imunitet: Testovi na pacijentima su u toku
Iako se već neko vreme zna za onkolitička svojstva pojedinih virusa, ovo je prvi virus koji je uspeo da pređe barijeru između krvotoka i... Pronađen virus koji uništava tumor mozga i podstiče imunitet: Testovi na pacijentima su u toku

Iako se već neko vreme zna za onkolitička svojstva pojedinih virusa, ovo je prvi virus koji je uspeo da pređe barijeru između krvotoka i mozga. Ovaj neverovatan virus ne samo da napada ćelije raka, već uništava tumor mozga i podstiče imuni odgovor organizma.

Najnovija studija trebalo je da pokaže da ovaj onkolitički virus može da pređe iz krvotoka do mozga, a učinila je mnogo više od toga. Ne samo da je virus stigao do cilja i počeo da napada tumor, dogodilo se i nešto sasvim neočekivano. Virus je dodatno stimulisao imuni sistem pacijenta, što je učinilo da tumor bude napadnut istovremeno sa dve strane – sa strane virusa i imunih ćelija!

Prektlinička ispitivanja na miševima, za kojima su usledila testiranja na 9 pacijenata, pokazala su da jedan sasvim prirodan virus ima potencijal da otvori vrata za sasvim nove metode lečenja raka. Ovakve terapije bi uskoro mogle da počnu da se sprovode uporedo sa postojećim tretmanima.

Virus korišćen u ovim eksperimentima već ranije je pokazao svoj potencijal u lečenju raka i zbog toga je postao poznat pod nazivom onkolitički virus. To je ortoreovirus tip 3, iz familije reovirusa koji ima osobinu da uništava ćelije raka ne dirajući okolne zdrave ćelije.

Prethodnim eksperimentima demonstriran je mehanizam po kome ovaj virus radi, a u novim eksperimentima, virus je uspešno doveden do muždanog tumora.

Do sada se verovalo da reovirusi ne mogu da pređu barijeru koja štiti mozak od patogena iz krvotoka. Međutim, ovaj virus pokazao je sposobnost da pređe tu barijeru.

“Ovo nam pruža nove mogućnosti za korišćenje imunoterapije u borbi protiv agresivnih tipova raka mozga”- rekao je Adel Samson, jedan od autora studije.

Za prve testove na ljudima odabrano je 9 pacijenata sa tumorima na mozgu i ubrizgana im je doza virusa. Neki od njih maju metastaze na drugim delovima tela, dok neki imaju gliome – agresivne tumore mozga koji ne reaguju na standardne metode lečenja i kod kojih su prognoze veoma loše. Glioblastomi su vrsta tumora mozga kod kojih se danas pacijentima, čak i uz ekstremne terapije, daje tek nekoliko meseci života.

Svima je zakazano hirurško uklanjanje tumora mozga samo par dana nakon eksperimenta sa reovirusom.

Naučnici su zatim secirali uzorke tumora, nakon njihovog vađenja i upoređivali ih sa tumorima pacijenata koji nisu podvrgnuti ovom tretmanu pre operacije. Ispitujući date uzorke naučnici su došli do jasnih dokaza da su virusi uspeli da dođu do tumora.

Osim toga, oni su našli i povišene nivoe interferona – proteina koji aktiviraju naš imuni sistem. Ovi interferoni su privlačili bela krvna zrnca ka tumorima, što znači da je imuni sistem pacijenta, podstaknut reovirusom, počeo i sam da napada tumor.

“Naš imuni sistem uopšte nije dobar u uočavanju kancera – delom zbog toga što ćelije raka deluju kao ćelije našeg organizma, a delom zbog toga što je rak veoma dobar u ubeđivanju našeg imunog sistema da mu nije pretnja. Međutim, naš imuni sistem je veoma dobar u detektovanju i borbi protiv virusa” – kaže Alan Melcher, još jedan od autora studije. “Tokom ovog istraživanja, uspeli smo da pokažemo da reovirus može da inficira ćelije raka u mozgu. Ono što je još važnije je to da su ćelije raka inficirane reovirusom postale vidljive imunom sistemu, koji se odmah bacio na posao” – dodaje on.

Dakle, ne radi se toliko o tome da virus sam ubija ćelije raka, već o tome da ih on napadne, zarazi, obeleži, kako bi imuni sistem stupio na scenu.

Ovaj pronalazak se već našao u kliničkoj primeni. U toku su klinički testovi na pacijentima kojima se tretman reovirusima daje uporedo sa hemoterapijom i radioterapijom. Jedan pacijent je već daleko odmakao sa tretmanima – prima već 16. dozu reovirusa u borbi sa glioblastomom. Razlog za ovako veliki broj doza leži u načinu na koji virus aktivira imuni sistem. Klinički testovi će pokazati koliko dobro pacijenti mogu da tolerišu ovakve tretmane, s obzirom da virus izaziva simptome i posledice slične gripu. Takođe ostaje tek da se pokaže da li će tretman virusima učiniti i standardne tretmane efektivnijim u lečenju raka.

“Prirustvo raka u mozgu slabi imuni sistem. Prisustvo reovirusa čini da se imuni sistem probudi, stimuliše i da prirodni odbrambeni mehanizmi stupe u akciju” – izjavila je Susan Short, onkolog koji predvodi ove kliničke testove.

“Nadamo se da će dodatni efekat virusa na pojačavanje imunog odgovora tela na tumor rezultirati pojačanim odgovorom na standardne metode lečenja i da će to doprineti većoj uspešnosti hemoterapije i radioterapije u ubijanju ćelija raka.”

Istraživanje je objavljeno u magazinu Science Translational Medicine.

NiT

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 2 =