Prva nosiva bionička ruka sa osećajem dodira: Bliži se dan kada će bioničke proteze biti dostupne svima Prva nosiva bionička ruka sa osećajem dodira: Bliži se dan kada će bioničke proteze biti dostupne svima
Ovo je prva nosiva bionička ruka koja vraća čulo dodira ljudima koji su ostali bez udova. Iako se još uvek radi o prototipu, sve... Prva nosiva bionička ruka sa osećajem dodira: Bliži se dan kada će bioničke proteze biti dostupne svima

Ovo je prva nosiva bionička ruka koja vraća čulo dodira ljudima koji su ostali bez udova. Iako se još uvek radi o prototipu, sve smo bliži danu kada će proteze koje imaju prirodan izgled i funkciju, biti dostupne svima.

Almerina Mascarello, Italijanka koja je ostala bez ruke pre 20 godina, konačno je dobila bioničku ruku – protezu koju zaista može nositi van laboratorije i koja joj je putem snopa elektroda i sofisticiranih senzora vratila osećaj dodira.

Tehnologija koja omogućava ovako funkcionalnu i nosivu protezu ujedinjuje mehanizam veštačke ruke sa kompjuterom koji prevodi informacije iz veštačkih prstiju u jezik impulsa koji mozak razume i koji on zatim vraća telu putem elektroda.

Ovo dostignuće rezultat je višegodišnjeg zalganja i rada internacionalnog tima naučnika iz Italije, Nemačke i Švajcarske na polju robotike. I do sada ste imali prilike da vidite razne prototipove bioničkih ruku na delu. Međutim, glavni problem je bilo to kako jednu takvu protezu načiniti portabilnom i omogućiti njeno nošenje van laboratorije.

Danas, kada joj je nosiva bionička ruka vratila funkciju ruke, Almerina Mascarello ipak nema osećaj da je nekakav superčovek sa svim tim žicama i mehanizmom na sebi. Umesto toga, ona kažeda joj je proteza vratila neka svakodnevna, sitna zadovoljstva na koja je zaboravila, poput mogućnosti da sama veže pertle i obuče se bez ičije pomoći. “Svakodnevne, obične, ali važne stvari” – dodala je ona.

Paolo Rossini, neurolog u bolnici pri Univerzitetu Agostino Gemelli u Rimu, uviđa da nosivi bionički udovi imaju mnogo veći potencijal od njihove očigledne protetičke primene. “Kada jednom naviknemo da mozgom vladamo bioničkim protezama, moći ćemo da pravimo kompleksnije mehanizme, koji dozvoljavaju i kompleksnije pokrete od onih koje možemo izvoditi sa samo 5 prstiju”. Bionička pomagala su budućnost ljudskog tela. Ona nam mogu olakšati mnoge poslove koji zahtevaju veliku snagu i izdržljivost.

Nosiva bionička ruka i osećaj dodira

Tehnologija iza nosive bioničke ruke proizvedena je još 2014. godine, ali je u to vreme celokupna oprema potrebna za njeno funkcionisanje bila prevelika da bi se ruka iznela izvan laboratorije. Tada nije bilo moguće napraviti portabl varijantu kakvu imamo danas.

Podsetimo se Dennis Aabo Sorensena, oca troje dece, koji je ruku izgubio u eksploziji petarde, čoveka koji je isprobao bioničku protezu u laboratorijskim uslovima pre par godina. Povratak osećaja dodira za njega je bio fantastično iskustvo. “Imati mogućnost razlikovanja tekstura, uviđanja da li je predmet tvrd ili mekan je neverovatna” – izjavio je tada on.

Uz pomoć bioničke ruke, Dennis je uspeo da razlikuje tvrd, mekan i srednji predmet u 78% slučajeva. U 88% slučajeva mogao je tačno da utvrdi veličinu i oblik predmeta poput loptice za bejzbol, čaše i mandarine.  Tri godine kasnije, Almerina je dobila istu tu sposobnost, samo je ovog puta sa bioničkom rukom mogla da se otisne u svet. Kompjuter koji je potreban za njen rad sada staje u mali ranac, koji ona nosi na leđima.

Neurolog Silvestro Micera izjavio je povodom ovog događaja sledeće: “Sve više se krećemo u pravcu filmova naučne fantastike, poput bioničke ruke Luka Skajvokera u Ratovima Zvezda, koja je potpuno prirodna i potpuno kontrolisana proteza na bazi senzora, identična ljudskoj ruci”.

Nakon 6 meseci probnog korišćenja, Almerina je ipak morala da vrati bioničku ruku u laboratoriju, kako bi se nastavio rad na njenom usavršavanju, koji bi u budućnosti doveo do toga da ovakve proteze uđu u masovnu proizvodnju i postanu dostupne svima, kada će i ona dobiti jednu koju će moći da zadrži zauvek.

BIONIČKA OČNA SOČIVA: Uskoro će svako imati 3x oštriji vid od savršenog uz pomoć rutinskog zahvata

NiT

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + eighteen =