Prvo potpuno veštačko srce ugrađeno u Srbiji: Veliki podvig kardiologa sa Dedinja Prvo potpuno veštačko srce ugrađeno u Srbiji: Veliki podvig kardiologa sa Dedinja
Prvo potpuno veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu. Kako pišu beogradski mediji, zahvaljujući zahvatu koji... Prvo potpuno veštačko srce ugrađeno u Srbiji: Veliki podvig kardiologa sa Dedinja

Prvo potpuno veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu.

Kako pišu beogradski mediji, zahvaljujući zahvatu koji je u subotu uradio tim lekara “Dedinja”, pacijent star 43 godine, sa izraženom slabošću srca, dobio je dragoceno vreme da sačeka odgovarajući organ i transplantaciju, a ovaj institut se svrstao u sam vrh svetskih ustanova koji se bave mehaničkom srčanom potporom – prenosi Kurir.

To je ogroman iskorak naše kardiohirurgije.

Mehaničko srce slične je veličine kao prirodno. Napaja se baterijama, koje će pacijent po izlasku iz bolnice nositi na leđima, u rancu teškom šest kilograma.

– Veštačko srce košta 200.000 evra i mi smo imali sreću da ga dobijemo kao donaciju. Pripala nam je velika čast da se naša ustanova uvrsti u 150 centara u kojima može da se izvodi ova intervencija, to je veoma značajno za celu srpsku medicinu – istakao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta.

Profesor Milovan Bojić kaže da će to pacijentu, koji bez veštačkog srca ne bi mogao da dočeka transplantaciju, omogućiti komforan život i ne krije zadovoljstvo što je u “Dedinju” ovaj revolucionarni zahvat urađen nepuna dva i po meseca po njegovom povratku na čelo ove ustanove.

Prvo potpuno veštačko srce ugradili su kardiolozi profesor dr Aleksandar Nikolić i dr Saša Borović, anesteziju je vodio dr Siniša Jagodić, a u timu su bila i dva kardiologa. Operacija je trajala gotovo pet sati.

“Ovo je veliki poduhvat našeg tima”, kaže profesor Bojić.

Za ovaj zahvat naši lekari su specijalno edukovani u Nemačkoj, a u ugradnjom prvog potpuno veštačkog srca u ovom regionu Institut “Dedinje” i Srbija uključili su se u zvaničnu prezentaciju svetskog proizvođača mehaničkog srca “Sunkardija”.

Od početka rada na mehaničkom srcu, koje je bilo takvo da je pacijent sa njim mogao samo da leži, mnogo šta se promenilo, i veštačko srce je sada neuporedivo više nalik prirodnom.

Institut “Dedinje” ima još jedno u rezervi.

“Potpuno veštačko srce ima i leve i desne pretkomore i komore, zaliske i graftove. Parcijalna to nemaju. Na “Dedinju” smo mi prvo parcijalno veštačko srce ugradili još 1995. godine, a u Kliničkom centru Srbije je ugrađeno 2004. godine. Na Svetog Nikolu ćemo ovde u Institutu, posle duge pauze, opet ugraditi parcijalno veštačko srce, a spremni smo da već sutra, ako se nađe organ, uradimo i transplataciju srca”, objašnjava profesor Bojić.

“Dedinje” je na ovim prostorima rodonačelnik tog programa, i kako čujemo, naš prvi pacijent, kojem smo presadili srce pre 20 godina, sprema se za ženidbu.

Kurir.rs

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − three =