Stižu nam moćni radio signali iz kosmosa: Ko nam to šalje poruke iz dubine univerzuma? Stižu nam moćni radio signali iz kosmosa: Ko nam to šalje poruke iz dubine univerzuma?
Po prvi put astronomi su ustanovili tačan izvor moćnih radio signala – veoma kratkih silovitih izliva energije koji do nas stižu iz velikih dubina kosmosa,... Stižu nam moćni radio signali iz kosmosa: Ko nam to šalje poruke iz dubine univerzuma?

Po prvi put astronomi su ustanovili tačan izvor moćnih radio signala – veoma kratkih silovitih izliva energije koji do nas stižu iz velikih dubina kosmosa, jačine kao 500 miliona sunaca, koji već neko vreme zbunjuju naučnike.  Ovi signali nam dolaze isključivo sa mesta udaljenih milijarde svetlosnih godina, pa bi nam njihovo razumevanje pružilo značajna saznanja o dalekoj istoriji kosmosa.

Postojanje mogućnosti da neko pokušava da komunicira sa nama navelo je naučnike da pomno osluškuju svemir i detaljno analiziraju mnoštvo signala koji do nas dolaze iz kosmosa. Među svim signalima, najveću zagonetku predstavljaju FRB (fast radio bursts) signali. Ti moćni radio signali iz kosmosa otkriveni su relativno skoro i podigli veliku prašinu u naučnom svetu. Zbog njihovih osobina da se javljaju kao kratki bljeskovi enormnih količina energije i da traju tek po par milisekundi, ovi radio signali nazvani su još i “kosmički zvižduci” (cosmic whistles). Još jedna zanimljivost vezana za njih je i to, da takve signale nikada ne dobijamo iz naše galaksije ili njene blizine. Oni nam stižu isključivo iz velikih dubina kosmosa!

Od kad je prvi kosmički zvižduk otkriven 2007. godine, otkriveno je još na desetine takvih događaja. Ovo otkriće načinili su astronomi Duncan Lorimer i njegov učenik David Narković, baveći se lovom na pulsare. Među pravilnim signalima velike snage, oni su uočili i sasvim čudan signal, nalik zvižduku – veoma silovit, veoma kratak, koji se prostire na raznim frekvencijama, kao da dopire sa raznih strana i sa veoma nezgodnom osobinom da se ne ponavlja. Nakon toga uočeno je još ovakvih signala. Zbog izuzetne silovitosti i jednokratnosti ovakvih pojava, pretpostavljalo se da ih uzrokuju eksplozije supernova ili sudari neutronskih zvezda, ali niko nije mogao biti sasvim siguran u njihovo poreklo, zbog toga što nikada nije uhvaćena tačna pozicija na nebu koja predstavlja izvor takvog radio signala.

Jedno kratko vreme u početku se čak verovalo da FRB signali dolaze iz naše galaksije, da bi tek kasnije bilo otkriveno da ipak dolaze izdaleka. To je otvorilo prostor i za razne spekulacije da ovi signali možda predstavljaju pokušaje komunikacije bića sa drugih svetova.

Ipak, o tome šta ovi misteriozni signali predstavljaju, odakle dolaze i ko ili šta ih šalje, niko ništa nije mogao znati… sve do sad.

Prvi repetitivni kosmički zvižduk FRB 121102

Koristeći globalnu mrežu moćnih teleskopa, jedan tim astronoma je konačno uspeo da precizno utvrdi izvor jednog dela ovih neobičnih signala. Oni u svom naučnom radu, objavljenom u nekoliko naučnih magazina, otkrivaju da nam intenzivni radio signali iz kosmosa pod nazivom FRB 121102 dolaze iz patuljaste galaksije udaljene oko 3 milijarde svetlosnih godina od Zemlje.

Radio signal FRB 121102 otkrio je pre dve godine Shami Chatterjee sa Univerziteta Cornell. Ovaj signal je bio posebno zanimljiv astronomima zbog toga što se ponavljao, za razliku od ostalih signala iste vrste. FRB 121102 je bio jedini kosmički zvižduk među svim detektovanim, koji se emitovao više od jednog puta. To je naučnicim omogućilo da ga bolje prouče.

“Odmah smo znali da iza repeticije mora stajati nekakav mehnizam sposoban za ponavljanje signala” – objasnio je Chatterjee i dodao “s obzirom na repetitivnost, to ne može biti sudar neutronskih zvezda ili neki događaj nalik tome”.

Koristeći mrežu od 27 stelitskih antena VLA (Very Large Array) radio opservatorije u državi New Mexico, tim astronoma je, tokom perioda od 6 meseci, uspeo da uhvati 9 emisija radio signala FRB 121102. Zatim su upotrebili optički teleskop Gemini da suze područje pretrage za izvorom ovog moćnog radio signala iz kosmosa. Otkrili su da signali stižu iz pravca patuljaste galaksije udaljenje oko 3 milijarde svetlosnih godina od nas. Masa ove galaksije iznosi samo 1% od mase Mlečnog puta i nalazi se u sazvežđu Auriga (Kočijaš).

Stižu nam moćni radio signali iz kosmosa: Ko nam to šalje poruke iz dubine univerzuma?

Sazvežđe Auriga (Kočijaš) / By Till CrednerOwn work: AlltheSky.com, CC BY-SA 3.0, Link

Kako bi potvrdili svoje nalaze, tim je bacio još jedan pogled na ovu tačku na nebu putem mreže moćnih teleskopa u Evropi. Upravo u tom trenutku FRB 121102 kao da je upao u hiperdrajv i počeo da emituje signale skoro na svakih sat vremena! Kao da nas neko posmatra i zna da i mi njega posmatramo, zar ne?

Ipak, naučnici uglavnom odbacuju mogućnost da se ovde radi o nekoj vrsti vanzemaljske komunikacije. Najverovatnije je da se radi o prirodnoj pojavi, a ne pokušaju komunikacije, tvrdi ovaj tim astronoma. Oni pretpostavljaju da signali dolaze iz crne rupe koja se nalazi u središtu ove galaksije.

U trenutku kada je FRB 121102 ušao u period najveće aktivnosti uspeli smo još više da suzimo područje potrage. Ispostavilo se da signal dolazi iz samog centra galaksije, u kojem se nalazi supermasivna crna rupa. To znači ili da je sama crna rupa izvor signala, ili da signal dolazi iz njene neposredne blizine, od gasovitih ostataka supernove, magnetara ili neutronske zvezde koja orbitira oko crne rupe… U svakom slučaju, radi se o dogđaju ili pojavi koja oslobađa enormne količine energije, s obzirom da signal sa tolike udaljenosti stiže do nas.

Poruke iz daleke prošlosti univerzuma

Kao što smo već pomenuli, jedna od najzanimljivijih činjenica vezanih za kosmičke zvižduke je to što ih do sada nikada nismo detektovali u našoj galaksiji, niti u njenoj blizini. Ovi radio signali kao da isključivo dolaze sa veoma udaljenih mesta u kosmosu. Zbog toga nam njihovo bolje razumevanje može doneti značajne informacije o samoj prošlosti univerzuma, smatra Chatterjee.

“Jedna mogućnost je da ova pojava ima nekakve veze sa evolucijom univerzuma. To je događaj koji se odigrao pre tri milijarde godina, kada je univerzum bio drugačiji. Čudno je to što su se takve stvari događale pre 3 milijarde godina, ali ih u periodu od pre tri miliona godina nema” – zaključio je on.

Postoji još i minimalna verovatnoća da mi konstantno primamo FRB signale iz našeg komšiluka, ali da ih odbacujemo kao obične smetnje izazvane komunikacijama putem mobilnih telefona, satelita, radara i slično. To bi značilo da fenomen kosmičkih zvižduka postoji i danas, kao što je postojao i pre 3  milijarde godina.

Osim toga, tu je i činjenica da FRB signali mogu biti različitih vrsta, što otvara prostor da neki od njih (oni koji se ne ponavljaju) možda zaista potiču od sudara neutronskih zvezda i drugih silovitih događaja u kosmosu, a da možda, samo možda neki od repetitivnih FRB signala predstavljaju veštačku tvorevinu – možda zaista pokušaj komunikacije i pradavne poruke sa drugih svetova?

U svakom slučaju, dalje proučavanje ove pojave je neophodno za izvođenje bilo kakvih sigurnih zaključaka. Misteriju još uvek predstavlja i određena nepravilnost ovih signala. To takođe zahteva detaljnije proučavanje i dodatna merenja. Što više budemo znali o ovom i ostalim fenomenima, bićemo bliži dubljem razumevanju univerzuma u kojem živimo.

Pogledajte predavanje koje je na temu FRB signala održao profesor astrofizike sa Univerziteta West Virginia, Duncan Lorimer:

NiT

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =