Tesla leti na Mars: SpaceX lansira raketu Falcon Heavy Tesla leti na Mars: SpaceX lansira raketu Falcon Heavy
Prvo lansiranje rakete Falcon Heavy, koja će u orbitu oko Marsa poslati automobil Tesla Roadster 2008 sa Starman-om lično za volanom, odigraće se u... Tesla leti na Mars: SpaceX lansira raketu Falcon Heavy

Prvo lansiranje rakete Falcon Heavy, koja će u orbitu oko Marsa poslati automobil Tesla Roadster 2008 sa Starman-om lično za volanom, odigraće se u Utorak 6. Februara 2018. Pesma Dejvida Bouvija vrteće se dubokim svemirom.

SpaceX je 24. Januara izveo probno paljenje najnovije rakete Falcon Heavy, višekratne super-teške rakete koja ujedno predstavlja i najveću raketu ove kompanije.

Osnivač SpaceX-a, Elon Musk tom prilikom će kao test tovar, postaviti svoj lični Tesla Roadster automobil crvene boje na vrh rakete, za čijim volanom će sedeti lutka po imenu “Starman” – po pesmi Dejvida Bouvija (David Bowie).

6. Februara 2018. između 19:30 i 22:30 časova po našem vremenu, 27 motora će istovremenim paljenjem lansirati najmoćniju raketu na svetu. Lansiranje će se obaviti iz Svemirskog Centra Kenedi na Floridi (Kennedy Space Center Florida)- se sa istog mesta sa koga je 1960. i 1970. godine NASA Saturn V raketama lansirala Apolo letelice na Mesec.

Tri bustera visine preko 70 metara dizajnirana su tako da se, nakon isporučivanja tovara u svemir sama prizmelje, kako bi raketa ponovo mogla da se koristi u nekoj od sledećih misija. Na taj način bi se uštedeli milioni dolara koji se inače troše na lansiranje putem jednokratnih raketa, a cena svemirskih putovanja bi značajno pojeftinila.

Elon Musk je želeo ovo lansiranje da obavi još 2013. godine, ali se sve do sad nisu stekli uslovi za to.

Tesla Roadster 2008 sa Starman-om za volanom biće ostavljen da beskonačno kruži Solarnim Sistemom na Marsovoj orbitalnoj putanji, dok u kolima svira Space Odity (takođe Bouvijeva pesma).

Starman in Red Roadster

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Računa se da će automobil kružiti po orbiti oko Sunca milijardu godina. Bouvijeva pesma će svirati u dubokom svemiru dok se ne istope boje… (ako sve ne eksplodira pri poletanju – dodao je Musk).

Falcon Heavy je toliko moćna raketa da može da lansira do Plutona, a ne samo do Marsa, tovar mnogo veće težine od automobila. Procenjuje se da bi ova raketa jednoga dana mogla u jednom cugu da dobaci do Marsa tovar od 16 tona. Pogledajte kako je izgledalo njeno dizanje:

Ukoliko lansiranje bude uspešno i sve prođe kako treba, ova raketa će biti korišćena za buduće misije na Mesec i Mars sa ljudskom posadom.

Svi koji žele da posmatraju ovaj događaj u realnom vremenu, moći će to da učine na SpaceX YouTube kanalu:

Starman za volanom kola u svemiru: Nezaboravna slika koja će ući u legendu

NiT

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + fourteen =