U orbitu je lansirana SVEMIRSKA DISKO KUGLA: Humanity Star će biti najsjajnija zvezda na nebu U orbitu je lansirana SVEMIRSKA DISKO KUGLA: Humanity Star će biti najsjajnija zvezda na nebu
Kada ugledate ovaj čudan svetleći objekat pomislićete da su stigli vanzemaljci. Sledećih 9 meseci najsjajnija zvezda na noćnom nebu biće svemirska disko kugla! U... U orbitu je lansirana SVEMIRSKA DISKO KUGLA: Humanity Star će biti najsjajnija zvezda na nebu

Kada ugledate ovaj čudan svetleći objekat pomislićete da su stigli vanzemaljci. Sledećih 9 meseci najsjajnija zvezda na noćnom nebu biće svemirska disko kugla! U orbitu je lansiran satelit Humanity Star. Odvrnite muziku, prigrabite voljenu osobu oko struka, jer svemirska žurka počinje.

Humanity Star je svemirska umetnička instalacija kompanije Rocket Lab koja predstavlja spektakularnu najavu ulaska ove kompanije na svemirsko tržište i reklamu za njenu buduću delatnost. Naime, Rocket Lab će se baviti isporučivanjem manjih tovara u orbitu po povoljnim cenama, dok se velike kompanije bave velikim i skupim projektima.

Ukoliko u narednom periodu na noćnom nebu ugledate čudan treperavi objekat, ne brinite – to nisu vanzemaljci! Satelit loptastog oblika sa reflektujućim površinama nalik ogledalima na disko kugli, načinjen od karbonskih vlakana, lansiran je u Zemljinu orbitu 21. Januara raketom Elektron sa Novog Zelanda. Ovom prilikom u orbitu su istovremeno isporučena i tri komercijalna satelita.

Postavljanje svemirske disko kugle Humanity Star u orbitu ima jedan prost razlog – da privlači poglede ljudi.

Zvuči šašavo, ali iz kompanije Rocket Lab veruju da ovim potezom skreću pažnju na sebe, ali i na neka važna pitanja. Humaniti Star, osim što će u narednom periodu biti najsvetlija tačka na nebu koja će privlačiti naše poglede i reklamirati samu kompaniju koja se takmiči za svoje mesto pod Suncem, ima i jedna plemenitiji cilj.

Svaki put kada skrenemo pogled ka njoj to će biti povod da skrenemo pažnju sa svakodnevice na beskonačnost svemira i dublje razmislimo o svojim životima i smislu onoga što činimo.

“Bez obzira na to gde se nalaze u svetu i šta se u njihovim životima događa, svi će moći da vide Humanity Star na noćnom nebu” – rekao je Peter Beck, CEO kompanije Rocket Lab, u izjavi za medije. “Nadam se da će oni koji podignu pogled ka njoj, pogledati takođe i u beskonačnost svemira iza nje i početi da razmišljaju drugačije o svojim životima, delima i tome šta je važno za čovečanstvo”, dodao je on.

Satelit Humaniti Star će na svakih 90 minuta praviti pun krug oko Zemlje. Dok prelazi preko noćnog neba ova svemirska disko kugla će izgledati poput čudne i treperave zvezde padalice, da bi nakon 9 meseci spektakularno završila svoje putovanje sagorevši u Zemljinoj atmosferi.

Ovim potezom kompanija Rocket Lab, osnovana pre desetak godina, izlazi u susret novoj, rastućoj potrebi na svemirskom tržištu za jeftinijom uslugom isporuke malih satelita u orbitu. Dok se velike firme, poput SpaceX i Blue Origin takmiče u ostvarenju velikih ciljeva i grade ogromne rakete za isporučivanje orbitu ogromne količine tovara, Rocket Lab se bavi manjim ciljevima i gradi male rakete za isporučivanje manjih tovara po povoljnim cenama. Za Peter Beck-a ovo je početak nove ere u komercijalnom pristupu svemiru.

Ovde možete pratiti kretanje satelita Humanity Star i saznati kada će biti vidljiv na nebu iznad vas.

Rocket Lab nisu jedini koji se bave jeftinim lansiranjem malih satelita u orbitu. Virgin Orbit je još jedna kompanija koja se takmiči za svoje mesto na tržištu.

Astronomi se ljute

I dok se manje firme poput Rocket Lab-a, i Virgin Orbit-a bore za dominaciju nad novim tržištem koje se poslednjih godina otvara, astronomi uopšte nisu srećni zbog ovakvog reklamnog poteza.

Umetničku instalaciju Rocket Lab-a neki od njih porede sa vandalskim činom i bespotrebnim fizičkim i svetlosnim zagađenjem.

Neki od njih smatraju da ovo predstavlja bacanje dodatnog đubreta u već zagađenu orbitu. Danas se aktivno radi na pronalaženju rešenja za uklanjanje svemirskog otpada koji se prethodnih godina svemirskog istraživanja nagomilao.

Osim toga, u našoj orbiti već postoji nekoliko hiljada satelita i taj broj sve više raste. Samo je u Februaru Indija izbacila u orbitu jednom raketom čak 104 satelita i tako postavila svetski rekord. Povećanjem broja satelita u orbiti povećavaju se i šanse da nešto pođe po zlu.

Naučnici koji se već dugo bave problemom zagađenja kosmosa smatraju da se sa svakim lansiranjem novog objekta u Zemljinu orbitu povećava opasnost od izazivanja Keslerovog efekta – neke vrste orbitalnog Nagasakija, potpunog uništenja. Niko ne tvrdi da će baš Humanity Star biti kap koja će preliti čašu, ali bi do toga svakako moglo doći ako nastavimo da zatrpavamo orbitu ovim tempom. Pitanje je dana kada bi jedan sudar mogao prouzrokovati lančanu reakciju sa katastrofalnim posledicama.

Ovo nije jedini razlog zbog kojeg se astronomi ljute. Satelit Humanity Star, iako u teoriji zvuči kao kul ideja, predstavlja smetnju u posmatranju zvezda i kosmosa. Ovakve svemirske igračke su velika smetnja ozbiljnim naučnim posmatranjima. Naročito su iritantni ovako sjajni i šljašteći objekti koji remete pogled kroz teleskop. Kolko god ovako nešto delovalo zabavno običnoj raji, nijednom astronomu zaista nije potrebno disko osvetljenje za posmatranje kosmosa.

Naročito će biti problema ako Humanity Star bude prolazio iznad opservatorija veoma osetljivih na svetlost, poput one na Havajima i u Čileu.

Ipak, na njihovu sreću, projekat će trajati kratko. Humanity Star će u svakom prolasku treptati na nebu samo po nekoliko sekundi i neće biti vidljiv sa jednog mesta na planeti svih 9 meseci. Za to vreme, skretaće poglede ljudi koji se inače ne bave astronomijom sa uobičajenih zemaljskih poslova na kosmos i važnost kosmičkih istraživanja.

NiT

Smoux

Filozof, stargejzer, zanesenjak i probisvet, zaljubljenik u naučnu fantastiku, horor i nauku, u postavljanje pitanja i traženje odgovora, u umetnost i sve što oslobađa um, donosi prosvetljenje i razvejava dogmatski mrak...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 19 =